Trajectbegeleiding

Iedereen die in het buitenland geboren is, is welkom bij Inburgering. Een trajectbegeleider denkt samen met jou na over:

Wat leerde je al in je thuisland? Wat deed je graag voor je naar hier kwam? Wat zijn jouw talenten? Welke ervaringen bracht je mee naar hier?

Wat wil je graag leren in België? Wat weet je al? Over welke dingen heb je nog vragen? Wat is jouw ambitie?

Je trajectbegeleider maakt tijd voor jou en luistert naar je verhaal. Hij zoekt met jou uit hoe je zelf een antwoord vindt op je vragen. Hij zet je op weg naar je doel.

Als het nodig, is verwijst je trajectbegeleider je door naar andere organisaties. We werken bijvoorbeeld samen met Onderwijs-Inburgering. Zij begeleiden mensen die verder willen studeren. Mensen die op zoek zijn naar werk, verwijzen we door naar VDAB. Je trajectbegeleider legt uit wat deze organisaties voor je kunnen doen en maakt voor jou een afspraak bij een van hun medewerkers. Je trajectbegeleider vraagt regelmatig aan de andere organisaties hoe het gaat met jouw zoektocht naar werk of studies. Zo kan hij je beter helpen.

'In januari begin ik met een opleiding secretariaat en administratie. Het is heel belangrijk voor mij om dat diploma te halen, want ik wil bewijzen dat ik, hoewel ik van een ander land kom, hier ook iets kan doen.' (Chaimaa, Marokko) 

Als je graag iets wil doen in je vrije tijd of als je vrijwilligerswerk wil doen, ben je ook welkom bij je trajectbegeleider. Hij zoekt mee naar allerlei leuke activiteiten voor jou of je kinderen in de vrije tijd. Hij informeert je ook over praktische dingen: waar? Wanneer? Hoeveel kost het?

De trajectbegeleiders spreken verschillende talen en kunnen je dus meestal helpen in jouw taal of een taal die jullie allebei spreken. Als dat moeilijk is, zoeken ze een tolk. Want iedereen heeft recht op een goede begeleiding, welke taal je ook spreekt. 

 

 


'Belgen hebben veel hobby's en doen graag
dingen samen met het gezin.
Ik zie hier oma's en opa's leuk met hun kleinkinderen fietsen,
dat zie je in Rusland niet.' (Natalüa, Oekraïne)