FAQ

Moet ik een afspraak maken als ik wil langskomen bij Inburgering?
Je kan langskomen tijdens de openingsuren. Als je al een trajectbegeleider hebt, maak je best een afspraak. Zo word je sneller geholpen. Klik hier voor contact.


Welke papieren moet ik meebrengen?
Breng zeker je identiteitskaart mee of andere verblijfsdocumenten. Als je een diploma hebt van de cursus Nederlands (NT2), mag je dit ook meebrengen.


Wat gebeurt er met de cursus als ik werk heb? Wat als ik zwanger ben?
We houden altijd rekening met je persoonlijke werk- en gezinssituatie. Neem contact op met je trajectbegeleider als deze situatie verandert. Dan bekijken we samen hoe het vervolg van je cursussen kan verlopen.


Moet ik alle delen van het inburgeringsprogramma volgen?
Je kan een vrijstelling krijgen voor delen van het programma. Bijvoorbeeld: je spreekt vlot Nederlands. Op basis van een test (Huis van het Nederlands) of een diploma (niveau 1.2) krijg je een vrijstelling voor de cursus Nederlands. Je kan ook een vrijstelling krijgen voor de cursus maatschappelijke oriëntatie. Neem contact op voor meer info.


Hoe lang duurt Inburgering?
We proberen klaar te zijn op één jaar. Je persoonlijke programma kan korter, maar ook langer zijn. Dat is afhankelijk van je situatie en van de cursus Nederlands die je volgt.


Ik wil graag Belg worden, kan ik hiervoor bij jullie terecht?
De procedure om Belg te worden is een taak van de gemeente. Voor meer info hierover maak je dus best een afspraak bij de dienst bevolking. Maar een inburgeringsattest is wel een van de mogelijkheden die bestaan om de procedure te doen slagen.


Mogen Nederlanders ook Inburgering volgen?
Voor Nederlanders is er geen aangepaste cursus voorzien. Maar Nederlanders van buitenlandse origine kunnen wel iets hebben aan ons aanbod. Kom zeker eens langs op het Onthaalbureau voor meer informatie!


Wat moet ik doen om mijn diploma te laten erkennen?
Om je diploma te laten erkennen, moet je een officiële procedure volgen. Wij kunnen je begeleiden bij alle stappen die noodzakelijk zijn om een dossier in te dienen. Klik hier voor meer informatie over diplomagelijkschakeling.

Comments